System Message

Hiba
  • JUser: :_load: Nem t√∂lthetŇĎ be a k√∂vetkezŇĎ azonos√≠t√≥sz√°m√ļ felhaszn√°l√≥: 62

A magyar f√∂ldreng√©skutat√°s t√∂rt√©nete a kezdetektŇĎl az I. vil√°gh√°bor√ļig

Magyarorsz√°gon a f√∂ldreng√©sekkel val√≥ tudom√°nyos ig√©nyŇĪ foglalkoz√°st az 1810-es m√≥ri f√∂ldreng√©stŇĎl sz√°m√≠thatjuk, de ekkor m√©g mŇĪszeres megfigyel√©srŇĎl term√©szetesen nem volt sz√≥.

Tomcs√°nyi √Ād√°m √©s Kitaibel P√°l egyetemi tan√°rok jelentett√©k meg 1814-ben a 4 √©vvel kor√°bbi f√∂ldreng√©ssel foglalkoz√≥ dolgozatukat, √©s szerkesztett√©k meg azt a t√©rk√©pet, amely a reng√©s felsz√≠ni hat√°sait √°br√°zolta.

Az 1763-as kom√°romi f√∂ldreng√©s r√°ir√°ny√≠totta a hat√≥s√°g √©s a lakoss√°g figyelm√©t e k√ľl√∂n√∂s term√©szeti jelens√©gre, M√°ria Ter√©zia utas√≠t√°s√°ra √∂ssze√≠rt√°k a k√°rokat. EzekbŇĎl a feljegyz√©sekbŇĎl k√∂vetkeztethet√ľnk a reng√©s erŇĎss√©g√©re.

Az 1810-es m√≥ri f√∂ldreng√©srŇĎl √≠rott tanulm√°nyban Kitaibel P√°l √©s Tomts√°nyi √Ād√°m t√©rk√©pet k√©sz√≠tett a f√∂ldreng√©s okozta hat√°sok eloszl√°s√°r√≥l. Ismereteink szerint ez a legr√©gebbi izoszeizta t√©rk√©p.

Az int√©zm√©nyes f√∂ldreng√©skutat√°s Magyarorsz√°gon 1881. november 9-√©n vette kezdet√©t - Eur√≥p√°ban m√°sodikk√©nt - a Magyarhoni F√∂ldtani T√°rsulat keret√©ben l√©trej√∂tt F√∂ldreng√©si √Ālland√≥ Bizotts√°g megalakul√°s√°val. A Bizotts√°g, amelynek eln√∂ke Szab√≥ J√≥zsef geol√≥gus volt, a f√∂ldreng√©sekkel kapcsolatos megfigyel√©si adatok √∂sszegyŇĪjt√©s√©t √©s a mŇĪszeres megfigyel√©s megszervez√©s√©t tŇĪzte ki c√©lj√°ul.
Az elsŇĎ m√Ľszereket 1891-ben v√°s√°rolt√°k: 10 db Lepsius-f√©le szeizmoszk√≥pot, amelyek elhelyez√©s√©rŇĎl nem maradtak fenn feljegyz√©sek. IdŇĎk√∂zben a Magyar Kir√°lyi Orsz√°gos Meteorol√≥giai √©s F√∂ldm√°gness√©gi Int√©zet is megkezdte a f√∂ldreng√©s megfigyel√©st. A f√∂ldreng√©s hat√°sait le√≠r√≥ makroszeizmikus adatok gyŇĪjt√©se mellett - ezzel a tev√©kenys√©ggel eg√©szen 1911-ig ez az int√©zm√©ny foglalkozott - 1902 janu√°rj√°ban √ľzembe helyezt√©k elsŇĎ szeizmogr√°fjukat is Budapesten. A F√∂ldreng√©si Bizotts√°g √°ltal szervezett √©s t√°mogatott folyamatos mŇĪszeres regisztr√°l√°s 1902. m√°rcius 1-j√©n kezdŇĎd√∂tt Budapesten a F√∂ldtani Int√©zet pinc√©j√©ben fel√°ll√≠tott Omori-Gablovitz-f√©le szeizmogr√°ffal.
1903-ban a f√∂ldmŇĪvel√©s√ľgyi miniszter rendelet√©re a f√∂ldreng√©s megfigyel√©s feladat√°t a Meteorol√≥giai √©s F√∂ldm√°gness√©gi Int√©zet veszi √°t, √©s ezzel egyidŇĎben a Magyarhoni F√∂ldtani T√°rsulat feloszlatja a F√∂ldreng√©si √Ālland√≥ Bizotts√°got.
1904-ben megalakul a Nemzetk√∂zi Szeizmol√≥giai T√°rsas√°g, amelynek elsŇĎ fŇĎtitk√°ra a magyar K√∂vesligethy Rad√≥ lesz, √©s ezt a posztot t√∂bb mint egy √©vtizeden √°t bet√∂lti. A k√∂vetkezŇĎ √©vben az MTA t√°mogat√°s√°val K√∂vesligethy Rad√≥ k√©t int√©zetet alap√≠t: a Budapesti F√∂ldreng√©si Obszervat√≥riumot √©s a Nemzetk√∂zi F√∂ldreng√©si Sz√°mol√≥ Int√©zetet. A k√∂zponti obszervat√≥rium a Nemzeti M√ļzeum pinc√©j√©ben kap helyet, ahol 1906-ban helyezik √ľzembe azt a Wiechert-f√©le szeizmogr√°fot, amely abban az idŇĎben a legkorszer√Ľbb berendez√©sek k√∂z√© tartozott, √©s amely ezut√°n 60 √©ven kereszt√ľl mŇĪk√∂d√∂tt kifog√°stalanul ugyanazon a helyen. Ugyanekkor a Budapesti F√∂ldreng√©si Obszervat√≥rium √°tveszi az elŇĎdint√©zm√©nyei √°ltal l√©trehozott szeizmol√≥giai √°llom√°sokat is, √©s az onnan rendszeresen be√©rkezŇĎ adatokat feldolgozva heti √©s √©ves jelent√©seket ad ki.
A h√°l√≥zat ekkor 5 √°llom√°sb√≥l √°ll: Budapest, Fiume, √ďgyalla, Temesv√°r √©s Z√°gr√°b.

K√ľl√∂n eml√≠t√©st √©rdemel a z√°gr√°bi √°llom√°s vezetŇĎje, Andrija Mohorovicic horv√°t egyetemi tan√°r, akirŇĎl k√©sŇĎbb a F√∂ld k√©rg√©nek als√≥ hat√°r√°t jelentŇĎ fel√ľletet elnevezt√©k, aminek l√©tez√©s√©t illetve m√©lys√©g√©t a f√∂ldreng√©s-hull√°mokat tanulm√°nyozva elsŇĎk√©nt ŇĎ √≠rta le.

1912-ben a K√∂vesligethy √°ltal alap√≠tott k√©t int√©zet egyes√ľl Budapesti F√∂ldreng√©si Obszervat√≥rium n√©ven. 1914-ig tov√°bbi 5 √°llom√°ssal bŇĎv√ľl a magyarorsz√°gi h√°l√≥zat: Kalocsa, Kecskem√©t, Kolozsv√°r, Szeged √©s Ungv√°r.

A magyarorsz√°gi f√∂ldreng√©s-megfigyelŇĎ h√°l√≥zat az I. vil√°gh√°bor√ļ elŇĎtt.

 

Kövesligethy Radó (1862-1934)