√Āltal√°nos fogalmak

A f√∂ldreng√©s magnit√ļd√≥ja (M)

A f√∂ldreng√©s magnit√ļd√≥ egy olyan relat√≠v sz√°m, mely a f√∂ldreng√©s nagys√°g√°t jellemzi. A magnit√ļd√≥ sk√°l√°k logaritmikusak, egy egys√©g n√∂veked√©s kb. 30 szoros nagys√°g n√∂veked√©st jelez. T√∂bbf√©le magnit√ļd√≥ haszn√°latos att√≥l f√ľggŇĎen, hogy a szeizmogramb√≥l milyen inform√°ci√≥t haszn√°lunk a reng√©s nagys√°g√°nak jellemz√©s√©re.

BŇĎvebben: A f√∂ldreng√©s magnit√ļd√≥ja (M)

A helyi geológiai és altalaj viszonyok módosító hatásának meghatározása

A szeizmikus vesz√©lyeztetetts√©gi sz√°m√≠t√°sok a gyorsul√°s √©rt√©keket √©s a v√°lasz-spektrumot az un. alapkŇĎzet felsz√≠n√©re hat√°rozz√°k meg.

BŇĎvebben: A helyi geol√≥giai √©s altalaj viszonyok m√≥dos√≠t√≥ hat√°s√°nak meghat√°roz√°sa

A helyi geol√≥giai √©s altalaj viszonyok hat√°sa a f√∂ldreng√©s sor√°n bek√∂vetkezŇĎ k√°rokra

F√∂ldreng√©sek kipattan√°sakor egy adott helyen az okozott k√°rokat, vagyis az intenzit√°st alapvetŇĎen h√°rom t√©nyezŇĎ hat√°rozza meg: a f√∂ldreng√©s nagys√°ga, t√°vols√°ga √©s a vizsg√°lt hely geol√≥gi√°ja, talajviszonyai.

BŇĎvebben: A helyi geol√≥giai √©s altalaj viszonyok hat√°sa a f√∂ldreng√©s sor√°n bek√∂vetkezŇĎ k√°rokra

A földrengésveszély meghatározása

B√°r a f√∂ldreng√©sek elŇĎrejelz√©se megoldatlan probl√©ma, lehetŇĎs√©g van a f√∂ldreng√©svesz√©ly val√≥sz√≠nŇĪs√©gi alap√ļ meghat√°roz√°s√°ra. Ez annak kisz√°m√≠t√°s√°t jelenti, hogy valamely ter√ľleten megadott m√©retŇĪ¬†f√∂ldreng√©s hat√°s (√°ltal√°ban gyorsul√°s, vagy intenzit√°s)¬†adott idŇĎszak alatt milyen val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel v√°rhat√≥. Ilyen m√≥don - b√°r a f√∂ldreng√©st elh√°r√≠tani nem lehet - a f√∂ldreng√©svesz√©ly m√©rt√©k√©nek¬†ismeret√©ben,¬†elŇĎzetes felk√©sz√ľl√©ssel a f√∂ldreng√©s √°ltal okozott k√°rok √©s vesztes√©gek jelentŇĎsen cs√∂kkenthetŇĎk.

BŇĎvebben: A f√∂ldreng√©svesz√©ly meghat√°roz√°sa

Földrengések hatása a talajviszonyokra

A f√∂ldreng√©sek kipattan√°sa sor√°n az √©p√ľletekben okozott k√°rok nagy r√©sz√©t a szeizmikus hull√°mok √°ltal keltett, a tart√≥szerkezetekben √©bredŇĎ ny√≠r√≥erŇĎk okozz√°k. Emellett azonban komoly k√°rok keletkezhetnek a talajviszonyok megv√°ltoz√°sa miatt is.

BŇĎvebben: F√∂ldreng√©sek hat√°sa a talajviszonyokra