2015-01-01-Cserhátsurány-Nógrádmarcal (2)

2015. január 1-én délelőtt, helyi idő szerint 11:45:57-kor újabb földrengés keletkezett a Nógrád megyei Nógrádmarcal térségében. A földmozgás mérete a reggeli rengésnél valamivel nagyobb, kb. 3,9 volt a Richter skálán.

A földmozgás az epicentrum nagy körzetében erősen érezhető volt. A rengés mérete alapján károk valószínűsíthetők az epicentrum közelében.

A rengést további utórengések is követték, melyek közül kettőt a lakosság is érzett:

helyi idő szerint 15:22-kor M 3,1

helyi idő szerint 20:44-kor M 2.8 


Dr. Tóth László, szeizmológus


Amennyiben Ön is érezte a földrengést, kérjük töltse ki kérdőívünket!

Szívesen fogadunk minden egyéb földrengéssel kapcsolatos anyagot, pl. fényképeket is. Közreműködését előre is köszönjük!
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Szeizmogramok megtekintése
Földrengés térképek Magyarországról