2014-02-19-Érsekvadkert

2014. február 19-én délután, helyi idő szerint 16:54-kor újabb kisebb földrengés keletkezett a Nógrád megyei Érsekvadkert közelében. A rengés kb. 3 km mélyen keletkezett, mérete ML=2.6 volt a Richter-féle skálán. A földmozgás néhány településen (Borsosberény, Szente) enyhén érezhető volt. A földrengés méretéből ítélve épületkárok nem keletkezhettek. A rengés a január 19-i ML=4.3 magnitúdójú rengés utórengése volt, melyet eddig tíz kisebb utórengés követett.

Dr. Tóth László, szeizmológus


Amennyiben Ön is érezte a földrengést, kérjük töltse ki kérdőívünket!

Szívesen fogadunk minden egyéb földrengéssel kapcsolatos anyagot, pl. fényképeket is. Közreműködését előre is köszönjük!
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Szeizmogramok megtekintése
Földrengés térképek Magyarországról