2014-01-19-Nógrádmarcal

2014. január 19-én hajnalban, helyi idő szerint 02:34:34-kor közepes erősségű földrengés keletkezett a Nógrád  megyei Nógrádmarcal térségében. A földmozgás mérete 4,3 volt a Richter skálán. A rengést 02:48:43-kor egy M 3,3  utórengés követte.

A földmozgások az epicentrum körzetében erősen érezhetők voltak, a lakosság egy része felriadt.  Károkról ezidáig nem érkezett lakossági bejelentés.

Ugyanezen a területen két nappal korábban keletkezett egy kisebb, nem érezhető,  M 1,6 rengés.


Dr. Tóth László, szeizmológus


Amennyiben Ön is érezte a földrengést, kérjük töltse ki kérdőívünket!

Szívesen fogadunk minden egyéb földrengéssel kapcsolatos anyagot, pl. fényképeket is. Közreműködését előre is köszönjük!
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Szeizmogramok megtekintése
Földrengés térképek Magyarországról