2013-05-24-Tarnabod

2013. május 24-án, helyi idő szerint 20:54:55 -kor újabb kisebb földrengés keletkezett Heves megyében, Tarnabod közelében. A rengés sekély mélységben (7 km) pattant ki, magnitúdója 2,0 volt a Richter skálán. A földmozgást az epicentrum környékén a lakosság egy része is érzékelte. Károkról nem érkezett bejelentés, de a rengés mérete alapján károk nem is várhatók.

A rengés a 2013. április 23-án, ugyanezen a környéken kipattant 4,7 magnitúdójú földrengés utórengése volt. Még korábban, 2013. február 16-án volt egy érezhető, 3,5 magnitúdójú rengés ugyanezen a területen.

A tapasztalatok szerint a földrengések után kisebb-nagyobb utórengések fordulhatnak elő, melyek nagysága fokozatosan csökkenn és egyre ritkábbak is. Ezek közül azonban néhány elérheti az érezhetőséget.


Dr. Tóth László, szeizmológus


Amennyiben Ön is érezte a földrengést, kérjük töltse ki kérdőívünket!

Szívesen fogadunk minden egyéb földrengéssel kapcsolatos anyagot, pl. fényképeket is. Közreműködését előre is köszönjük!
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Szeizmogramok megtekintése
Földrengés térképek Magyarországról